Віра і Життя 2013.5

Віра і Життя 2013.5

МИЛІСТЬ – ВЕЛИКА ТАЄМНИЦЯ

«Блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть». (Матвія, 5:7)

Дуже багатьох речей, що оточують нас, ми не можемо пояснити.
А духовні прояви ми взагалі не в змозі ані зрозуміти, ані осягти. Як слабкі люди, завдяки самій лише дружній вірності, йдуть на подвиги, на будь-яку жертву заради друзів? І що за приємне явище ніжність... А співчуття? Чому ми здатні глибоко співчувати іншим у їхньому горі й переживати його, як своє? Чому зрада завдає такого нестерпного болю? І звідки в нас така туга за справедливістю?
Ми існуємо у світі фізичних і духовних причинно-наслідкових взаємозв’язків і часто не в змозі пояснити їх. Однак усі ці речі, всередині й навколо нас, складають і визначають наше життя.
Розмаїття того, чим ми живемо, що робимо, говоримо, думаємо, відчуваємо, нас, людей, створінь Божих, робить перед нашим Творцем або винними, або вільними від провини. Ми або відповідаємо задуму Творця, або живемо всупереч йому.
Але ще більша таємниця й загадка – як, поряд зі справедливістю, яка влаштовує все й призводить все до ладу, може існувати милість. Що таке взагалі милість, яка нескінченно підноситься навіть над справедливістю? А про Бога сказано в Його слові, що Він має нескінченну милість. Мені складно зрозуміти, як це узгоджується. Але для нас, людей, винних перед Богом, немає більш приємного й бажаного слова, ніж милість. Тому що милість – це надія.
Прояв милості до людей має велику Божу обітницю: проявляючи милість до винних, ми
в складні моменти нашого життя теж отримаємо милість, а це часто буває єдиним виходом із безвихідної ситуації.
Милосердні люди – це краса й багатство суспільства. Здатність милувати вже сама по собі, лише в силу своєї присутності в цьому занепалому й грішному світі, дарує надію. Христос називає милостивих блаженними, тому що вони, прощаючи й милуючи своїх кривдників, зберігають
у своїх серцях мир за будь-яких, навіть дуже важких, обставин.
Бути милостивим – це величезне багатство душі, це справжнє благородство і щастя.
Бути милостивим до провини інших, значить уподібнюватися милосердному Богу.
Пам’ятаймо, що той, хто виказує милість, сам буде помилуваний. А ми ой як часто потребуємо цього...
Василь ДАВИДЮК,
головний редактор

Молитися про місію

    Підтримати місію

    Місія «Light in the East» - це неприбуткова організація, яка існує виключно за рахунок добровільних пожертв. Коли Господь спонукає Вас підтримати один із проектів місії, ми радіємо, що Ви побачили важливість цього служіння.